16 December 2011

The Uncertainty

We gave up something that'll bring us some good
The outcome of nothing in something
Giving chances for the benefit of the doubt
For we would tripped in our own breath


08 December 2011

Rooms


My journey is always based on who I'm stuck in a room with
It's what life is - a series of rooms
And who we get stuck in those rooms with
Adds up to our lives are

Of course, the definition only applies when there's somebody in the room with you
If not, you'll just die alone and miserable while the sky turns grey

04 November 2011

I Had Nothing (I Wish)



I always looked over the fence
Seeing how nice his house was...
He do know how to decorate his own

Ohh look! They even got a baby bedding set...
How adorable...

But my house...
No matter how much effort I put into
Never really seem mine at all
Never been a home lately...


16 October 2011

Zack: Sembunyi


Si Haridz ni selalu kejutkan aku dengan berita-berita gempar. 2 3 berita basi aku hidangkan, 10 berita sensasi dia balas...

'kau pasti ke pasal hal ni?'
'aku tengok pon dah boleh tau la... ' jawab Haridz dengan yakin.

Sejak bila plak kawan aku sorang ni ada ilmu pandang tembus? Ohh.. mungkin informer2 yang sampaikan maklumat ni. Semakin hari semakin semak pulak aku tengok si Zack. Mula-mula rasa kesian, kalau orang lain tengok muka Zack pon rasa simpati. Tapi kalau dah 3 kali tersadung di tempat yang sama, takkan tak boleh nak belajar dari kesilapan?

Ain ada la call 2 3 kali. Aku tak angkat pon. Kalau tak dak hal penting aku malas layan. Biasa la... awek orang. Rasanya Ain nak berkongsi sesuatu. Tapi aku rasa syukur aku tak angkat call Ain. Kalau tak aku pon terjerat dalam masalah diorang. Bukan aku tak ambil berat. Cuma dah muak dengan perangai Zack dan Ain.

Hari tu aku selongkar facebook Ain. Dah macam medan perang. Mungkin ada kebenaran dari cerita Haridz.

'aku tak faham la... sampai macam tu sekali' Haridz runsing.
'tapi aku faham sebab aku pernah berada di tempat dia'

Sabar la Haridz. Benda ni diluar jangkaan kita. Suatu hari kau akan faham.
Zack, aku tak tahu sama ada kau menganaiya atau teranaiya... Aku harap kau tahu apa yang kau buat


30 September 2011

Gila

ohhh...tekanan.sy suka awk...
kenapa la awk salu dekat di ati sy?

lepas abes viva ingatkan da setel...
sekali terpilih utk seminar...
nak kena wat prosiding, submit abstrak, wat slide presentation baru
3hb, 5hb, 7hb, 10hb, 17hb, 20hb....haihhhh...byk tarikh lak dlm kepala
present kat seminar lak depan org luar,
mampos jugak aku kena hentam nnt
cepatlah abes woiii...


kalo aku tau jd camni aku wat thesis cincai2 pon xpa...



19 September 2011

So, I decided to blog again...

Sorry people for the long lost silence...
I dedicated all my time for thesis and all shit... v(>.<)v
So I decided to blog again... Tak dak apa yang baru except


Congrats for your E-Day, Maisharah Suhaimi!


Lagi 4 bulan jangan lupa panggil Pali pi makan nasik minyak ye!
And I've been doing blog layout for her for the past 2 months on her request
Tu pon tangguh2...sorry ye sha! "-_-
Pasni konpem siap...hadiah E-Day..haha


Take a look and comment...



till then, nak prepare untuk viva sok...peace!

09 June 2011

Kari Ikan, Acar dan Keli Sambal

                              Semalam pegi kemaskini polisi insurans kat Alor Setar... setelah pulang, makan bersama keluarga di rumah:


Daddy :     Nanti dalam masa X tahun, boley la Ayi keluar benefit insurans tu.

Aku     :      ........................... (tunduk mengunyah makanan)

Daddy :     Sedang elok la kalo rancang nak kawin nanti. Nilai XXX,XXX tu banyak. Boley la                       wat belanja kawin...

Aku     :      ........................... (tunduk mengunyah makanan lagi)

Daddy :     Dah rancang ke dengan XXXX bila nak bertunang apa semua?

Aku     :      Kalo orang tak sudi nak buat macam mana. Kalo mak abah nak sangat Ayi menikah,                     mak abah la carikan calon... (lantas bangun meninggalkan meja makan)

Daddy :     ........................... (diam membisu)



Perbualan sebegini buat aku sakit perot... >.<

21 May 2011

Greatest Rock Song Ever Made!!


 

Time, it needs time to win back your love again
I will be there, I will be there
Love, only love can bring back your love someday
I will be there, I will be there

Fight, babe, I'll fight to win back your love again
I will be there, I will be there
Love, only love can bring down the wall someday
I will be there, I will be there

If we go again all the way from the start
I would try to change the things that killed our love
Your pride has built a wall, so strong that I can't get through
Is there really no chance to start once again? I'm loving you

Try, baby, try to trust in my love again
I will be there, I will be there
Love, our love just shouldn't be thrown away
I will be there, I will be there

If we'd go again, all the way from the start
I would try to change the things that killed our love
Your pride has built a wall, so strong that I can't get through
Is there really no chance to start once again?

If we'd go again, all the way from the start
I would try to change the things that killed our love
Yes, I've hurt your pride, and I know what you've been through
You should give me a chance, this can't be the end

I'm still loving you
I'm still loving you
I'm still loving you
I need your love
I'm still loving you
Still loving you, baby

14 May 2011

Death Is A Hiccup


Life is a circle of suffering
What goes around comes around
You never knew how

This stuff could go away
One thing at a time
Knowing when that time will come
Or not knowing when that time will come
Is very uncomfortable


3 Words

I Fucked Up...........!! Literally!


Well, that's 4...


02 April 2011

Petua Search & Download

Haa.. elok. Pas aku racun korang jangan download benda2 haram takot kena saman ni aku ajar macam mana nak cari lagu, software dll.
Xpa.. aku ajar ja. Tapi nak amal tu ikot korang.

Langkah 1:

Pastikan anda mempunyai Internet Download Manager (IDM) macam ni.


Bila anda install IDM, automatik dia akan integrate download plugin ke dalam browser anda. So bila anda tekan download kat browser, IDM akan auto capture dan download melalui IDM.
Kepada sesiapa yang memakai IDM version 6 ke bawah dan Google Chrome, nanti akan berlaku masalah sket, Google Chrome akan salu crash sebab IDM lama tidak serasi Chrome. So aku rekemen pakai Mozilla Firefox.


Lepas tu, untuk tambah download speed pada IDM tu bukak Option->Connection tab
Ubah Connection Type/Speed kepada Lan/10Mbps dan Max. connections number kepada 16


--------------------------------------------------

Skang ni aku ajar macam mana nak search file dengan cepat.
Katakan korang nak download lagu Katy Perry - Firework.

1. Pilih satu server download anda. Ada banyak contohnya Rapidshare, Mediafire, Hotfile atau Megaupload. Aku rekemen Mediafire sebab dia free dan downspeed dia laju.
2. Buka browser anda dan pergi google perkataan yang berikut - site:mediafire.com. Lepas perkataan tu letakkan tajuk lagu/file yang anda ingin download. Contoh2:

site:mediafire.com katy perry firework
site:mediafire.com IDM
site:mediafire.com Harry Potter BRrip




3. Pilih salah satu search result yang menepati cita rasa anda (pastikan format dia betul macam format .mp3 untuk lagu) dan klik untuk ke site mediafire.


4. Tekan 'Click here to start download..' tu.


5. Kemudian naik popup IDM dan korang Start Download la apa lagi?






Senang kan? Selamat mencuba.

31 March 2011

Ular Comel Boleh Cari Barang Hilang

Haa...mai sini rapat2, dekat2..
Anda ada masalah pelupa?nyanyok?pokok nyoq?selalu hilang ingatan?
Cek bukan nak promote kismis bagi tajam ingatan anda
Tapi cek nak memperkenalkan ular comel yang sangat mujarab




Memperkenalkan Cobra Tag dari Cobra Electronics
Aku ni techy sket, sedang aku baca website faveret aku hothardware.com, aku terjumpa benda alah ni. Sangat kreatif dengan memasukkan teknologi bluetooth/GPS dalam bentuk keychain!
So untuk orang yang selalu lupa letak kunci kat mana tu, tag la keychain ni kat kunci ka, bantal busuk kesayangan atau rambut palsu anda kalo diterbangkan angin. In case benda2 tu hilang, pakai software dalam phone korang untuk cari balik.
(apsal la syarikat mat2 salleh ni selalu one step ahead?)


Kelebihan alat ini :
  • Kecik, comel, orang tak perasan pon benda alah ni
  • Bila kunci yang ditag dan phone korang melebihi jarak tertentu, secara otomatik bunyi alarm yang membuatkan anda melatah (berfungsi macam theft alarm plak)
  • Boleh merekod kedudukan GPS dari semasa ke semasa dan lokasinya dihantar terus ke masuk-kotak email anda, Twitter, Facebook atau SMS
  • Boleh jadi 2-way finder. Kalo phone pulak hilang, tekan je punat kat keychain tu. Otomatik phone anda akan berbunyi.
PERINGATAN!! Tolong jangan tag benda ni kat:
  • Bini anda atau awek anda.. nak cari gado??
  • Phone yang ada software untuk search tag tu.. memang anda bangang la
  • Tag diri sendiri.. yang tu dah tahap buduh sangat



30 March 2011

Mana Nak Korek Ni Sayang?

Sapa2 yang rasa ada buat atau sedang merancang nak wat blog mendownload lagu2, video2 klip, software pirate dan game percuma tu sila baca entry ni dulu...
Bukan nak bagi korang cuak, tapi sekadar info
Sila baca pastu pi mencangkung dalam jamban pikir masak2...

Sapa penah pakai Limewire sila angkat kening!
(ok..xpayah angkat aku tau lawak aku ni bangang)
Sebenarnya nak habaq mai ni, Limewire ni adalah software P2P download...software file-sharing
Bersepah lagu2, video, sofware dan game share kat situ... ala2 torrent gak la
(tak tau gak torrent tu apa anda memang noob)


Dengan perintah mahkamah Limewire diarahkan membayar saman ganti rugi kepada RIAA
(Recording Industry Association of America... translate sendiri, BI aku gagap sket masa SPM dulu)
Napster dah penah kena dulu...
Nak tau berapa jumlah saman yang perlu dibayar disebabkan menyediakan perkhidmatan mendownload dan menyebarkan hasil kreatif orang lain secara haram?

$ 75 trillion!!

T_T

Walaupun sesetengah hakim mengatakan jumlah itu sangat bongok dan tak logik..
Duit tetap duit der... saman tetap saman!
Skang website depa dah diruntuhkan


Hati2 sebab owner port download dan sekalian downloader ni dapat detect melalui IP address...
Jom kita buat bisness lain macam bukak kelas tusyen, jual karipap atau upah panjat pokok nyoq...


Pagi Keji Caci Maki

Pepatah hari ini,
"Actions speak louder than words - but words do much damage"
Haha, bongok... jangan layan kepala aku. Da tak betol ni.
Nampak idiom ni kat dinding depan pejabat sekolah, tiba2 rasa buduh nak menambah kat belakang.


Pagi ni supposely kena observe dengan lecturer. Semalam punya la pulun sampai tidoq kol 5 pagi wat 3 RPH Pendidikan Jasmani.
Datang pulak haousemate aku dengan tak bagi salam cakap,
"Esok pagi hujan tu, minggu ni tak hujan lagi pagi2"
Rasa nak lempang ja laju2, tak nampak ka aku tengah giat buat RPH ni.

Sekali bangun pagi - hujan...
Aku pon dengan muka tak mandi ada lebihan2 ayaq liuq pon wat muka camni,

o_O
(noob gla muka kat atas ni..ok sambung balik)

WTH?? aku punya la nak cepat2 abes kena observe..bley merdeka
Sekali ujan daa.. da la RPH terbaik aku penah buat tu..A+++ lagi

Aku pon hapa lagi, cari housemate aku tu
"Naim, masin mulut kau. F*ck you so much"

Dia pon buat muka camni,

T_T
(apa salah aku??)

Ok, bye. Nak pegi tibai budak...

29 March 2011

Hari Pertama Tanpa Si Dia

                                 Salam, lama tak update blog sebab memang sangat2 busy dan tekanan sangat tinggi macam periuk stim... (kelaut sudah...)

Anyway, hari ni hari pertama tanpa 'si dia'... Jangan tanya la apa perasaan aku...(tny la...tny la...). Memang sedih memang sunyi. Tapi apa boleh buat... demi kebaikan kita walaupun kita dah tak bersama.

Kalo nak dikenangkan, dulu 24jam berkepit bertenet2... pantang jumpa, dah tak ingat maghrib da masuk ke blom... (exaggerate sket ye...). Dia bagaikan dadah aku, coklat aku. Ketagih, gian semua ada. Kalo da tak jumpa rasa nak blackout ja...(pitam, bukan tak dak eletrik).

Sekarang aku coba nak menjauhkan diri, nak mengasingkan diri. Bukan tempat aku kat situ. Selama ni pon aku hanya tengok kau dari jauh, tercegat macam batu. Okeh, aku perlu tabah!



Selamat Tinggal Facebook~




09 March 2011

Pulanglah

                                   Akibat banyak masalah dalam perhubungan + keadaan yang tidak sihat + ter'tune' radio dalam kereta ke Xfresh FM... I found it catchy and disturbing at the same time... Layannn



Buka lah mata dan lihat dihadapan mu
Aku berdiri tegak tapi kau tak nampak
Hodohkah aku 'tuk sering kau campak saja
Apanya dia ada yang aku tak ada?

(pre-chorus)
Mungkinkah aku yang tidak sekaya
Mungkinkah aku yang tidak bergaya
Haruskah aku pun tetap menantikanmu
Berikan jawapan

(chorus)
Pulanglah sebelumku runaway
Aku menanti kamu everyday
Aku menunggu dari Monday Tuesday Wednesday Thursday
Aku tak ingin tak perlu
Pulanglah sebelumku runaway
Aku menanti kamu everyday
Aku menunggu dari Monday Tuesday Wednesday Thursday
Aku tak ingin tak perlu
Aku dah bingung

Aku berjalan di kota Kuala Lumpur
Semuanya nampak berbeza tapi ku sama

(ulang pre-chorus dan chorus)


Really miss your Kenzo's... :(


20 February 2011

The Best Header For Apezs


  • Letak header apezs yg sekarang ni - SETEL.

header lama si Apezs
  • Follow blog ini, supaya mudah untuk berurusan masa akan datang kan - SETEL.
  • Korang jangan lupa tajuknya : The Best Header For Apezs dan LINK kan tajuk itu ke entri ini - SETEL
  • Korang bolehla mencipta satu header yg bersesuaian dengan blog ini - SETEL.

sila klik gambar untuk lihat flash

  • Selepas header yg korang buat kemas diletakkan, pada entri korang sila buat satu ucapan yg menunjukkan keikhlasan header itu dibuat. Tidak lebih dari 100 patah perkataan. 
Kepada Enchik Apezs, walaupun anda saya baru kenal, saya tetap bertungkus lumus memberikan yang terbaik kepada anda. Saya memerah keringat dan otak mencari tiap2 malam mencari mentol lampu yang dipanggil idea untuk membikin header ini walaupun sebok menjalani praktikal - boleh baca jurnal saya k?hehe... Elemen saya gunakan adalah ciri2 graffiti, suatu yang amat unik untuk dihasilkan. Pemandangan di hari hujan di sebalik tirai kaca pula merupakan perspektif pembaca blog yang merasakan anda ni cool...err btol tak ni?huhu.. . Sory kalo sound effect di hari hujan tu mengganggu tumpuan pembaca blog, oleh itu ada butang mute kat bawah header tu. Matlamat saya adalah mencari kepuasan menghasilkan artwork supaya dihargai. So, pakai header ni yop jangan tak pakai! Hehe... 

  • Tinggalkan URL/link entri yg korang buat itu di ENTRI ini - SETEL.


SETEL...SETEL...SETEL...!!!


15 February 2011

Jurnal Praktikum Minggu 1 (Fasa 3)



Praktikum kali ni servis bertukar tangan kepada Sekolah Kebangsaan Taman Bukit Teratai, Ampang. Untuk Fasa 3 kitorang akan berpraktikum selama 12 minggu atau 3 bulan. Yang besnye, sekolah ni dekattttt sangat. 10 minit naik motor pon sampai. Laluan pon melawan arus jem orang nak pergi kerja ke KL. So bertolak pukul 7.10 pagi pon sempat lagi sampai sana.

7/2/2011 (Isnin)
Hari pertama terus lapor diri ke pejabat. Tapi PK1, Cikgu Yasmin suruh join perhimpunan pagi. Nasib baik tak kena berucap. Turn out Guru Besar sekolah ni warga Cina, so aku agak mesti strict gila. Lepas perhimpunan, terserempak dengan beberapa orang guru praktikal dari Institut Perguruan Teknik. Semuanya 6 orang semua lelaki. Tambah2 pulak semua satu kepala. Memang bes aa. Masuk bilik guru ja dah kena fire. Ada sorang cikgu laki ni cakap kitorang sombong masuk umah orang tak bertegur. Eh, agak2 aa. Baru langkah masuk bilik guru kot. Kang ada yang makan kasut kang. Rupa2nya dia orang Melaka. Mulut direct sket. Nasib baik.

8/2/2011 (Selasa)
Jadual dah dapat. Kitorang mintak 8 jam waktu mengajar dengan 6 waktu PJ+2 waktu PSK (Pendidikan Sivik). Tapi sakit sket sebab waktu tu semua setengah jam. Maknanya banyak la RPH nak kena tulis since fasa kali ni kitorang tak dibenarkan print RPH dah. Tapi besnya pulak hari Isnin aku free sangat2. Hehe.


9/2/2011 (Rabu)
Minggu ni minggu pengurusan, so aku masuk je kelas ikot jadual tu. Try nak blend in dengan diorang. Ajar kelas darjah 1 Lily bes sangat2! Comel je budak2 tu. Lagipon semua dengar cakap. Senang nak ajar. Darjah 3 Kekwa pon boleh tahan. Tapi nakal sket la. Then masuk kelas PSK 4 Lily. Tak sangka sekejap je boley rapat dengan diorang. Petang pulak ada Gerko. So stay sampai petang. Aku ambil PBSM ajar kawad dan Kelab Permainan Bola Tampar.

10/2/2011 (Khamis)
Hari ni ajar PJ kelas 5 Orkid. Macam biasa nak blend in dulu la. Skali tengok budak2nya nakal. So petuanya, first time kelas kena tegas. Tinggikan suara jika perlu. Dekat bilik guru pulak, Cikgu Yasmin a.k.a. PK1 bawa berita tak gembira. Masa pengajaran aku ditambah lagi atas permintaan pensyarah pembimbing aku, Pn Hafidzah. So tambah lagi 2 masa PSK pada hari Isnin. Tak dak lagi hari free. Sedih.


11/2/2011 (Jumaat)
Hari ni kelas 5 Orkid lagi. Budak2 macam dah faham aku ni macam mana. So akur je apa yang aku ajar. Aku ajar tajuk daya tahan otot. Kasi budak2 ni sit-up sket.



Sorry tak dak gambar...tak sempat. Next time okeh!


14 February 2011

A Joke On Planet Uranus!



Who did actually played Mass Effect 2 game? Well, I did. It was a year since I left it. I completed all the missions with one exception. The game provides us with ability to mine a planet for ore or minerals that will be used in the game. I didn't explore all the planets for mining job.

So I played again and went to explore the Solar System instead of any alien planets. After planets by planets, I stumbled upon Uranus, the 7th planet from the sun. With scanner I detected some minerals. In order to mine, the starship has to send a probe down to the planet to get the mineral. So I carefully placed the scanner onto the target and clicked to launch the probe.

Then comes the funniest part. Normally the ship's computer will say 'probe away' or 'sending probe' when I clicked on the target. This time it says, 'really Commander?'. I was like wth? Is it a glitch? Then, when the second probe I launched the computer said 'probing Uranus'. At first I didn't expect anything but then when I remembered back what the computer said at first.......WTF?!! The computer actually said 'probing your anus'?? I laughed my ass off!


Is it the game developer being pervert or it's just me? =D


13 February 2011

Di Mana Lampu Mentolku?

Weekend ni tak banyak buat apa. Lepas seminggu praktikal kat SK Taman Bukit Teratai, rasa macam nak baring je sepanjang weekend. Nak kuar makan pon malas. So, aku lepak kat umah, cari ketenangan dengan buat artwork! Yeah!

Aritu ada la mamat mana ntah pegi rekemen aku kat blog Apezs untuk join contest header dia. So aku pon terfikir la nak join. Boleh asah balik bakat2 yang mana dah tumpul tu. Tapi memandangkan tengah praktikal dengan 10-waktu-mengajar-seminggu-banyak-nak-mampus dan 9-rancangan-pengajaran-panjang-berjela yang dibuat, aku perasan sangat susah untuk mencari seketul lampu mentol yang dipanggil idea untuk buat header tu. Apa pon, dah siap sket. So aku bagi preview sket kat bawah ni.




Nak tengok lg? Haha! Tak ley banyak2... Korang ni tamak btol! Sabar ye terutama kepada Apezs. Lagipon tak siap sepenuhnya. Nanti aku kasi tengok puas2 okeh? Korang tatap la tiap2 hari sebelom masuk tido pon bila dah siap nanti.


11 February 2011

The Best Of Both Worlds


I can be like him
And I'm surely reacted like him too
In fact, I'm Dr Jekyll and Mr Hyde



I might be a good guy, but not a good person...


07 February 2011

26 January 2011

Pendapat Diperlukan!

Aku skang terpikir nak bukak perkhidmatan tempahan header. Benda ni jadi atas feedback positive lepas aku menang GA Header Untuk Qila aritu dengan mempertaruhkan flash header. Banyak yang request nak tempah. Ada yang tanya aku buat tak.

So far bila digodek2 blogspot ni bersepah orang yang buat tempahan header ni, tapi tak ramai di antara diorang yang buat flash header. So tetibe ada sinar suruh aku menceburi bidang ni. Aku pon tak nak skill aku berkarat lak nanti.

So guys tell me, should I proceed?


nak kene daftar dgn SSM x eh?hihi

15 January 2011

Coup D'etat



Things are resonating
Yell as loud as I could to you 
Yet it bounces back 
Slapped my face 

The ripples above 
Changed the way you look 
Altered your perception to me 
Took my breath every now and then 

It's seconds before I could reach you 
And tell you how stupid I am
For not being able to listen 
And for being able to listen 



brace for impact .....


12 January 2011

Resolusi



Dulu aku ambil keputusan untuk berdiri kaku di tengah padang rumput menghijau
Sekarang aku mula terfikir untuk meneruskan perjalanan ke hujung padang







03 January 2011

A Cold Start Procedure

Do you ever heard of an expression: time heals all wounds?


(whispering) it's a lie...


You felt being judged which leave wounds untreated, infected
This is somehow inevitable...



01 January 2011

Zack: Bagi Yang Terakhir



Musim panas tiba lagi bagi Zack. Sekejap nak demam, sekejap ok. Rasa mual macam nak muntah, tak boleh tido, susah hati, semua tu kemarau yang melanda Zack. Semua tak kena bagi Zack. Asal pegang je handphone, rasa susah hati.

Zack amek keputusan untuk berteduh di bawah pohon bakau seorang diri. Biar kaki ditenggelami selut, biar nyamuk menghurung diri, biar dasar tak dirasai, biar ombak menghukum diri. Meredah siang dan malam memikirkan masa depan. Masa depan baginya yang belum tentu pasti sejak akhir-akhir ini. Bukan hendak menghukum diri. Tapi sekadar mencari dirinya yang hilang.

Jika Zack masih tidak dapat mencari jalan penyelesaian, air pasang besar pasti akan datang bila bulan mengambang.....membuatkan Zack lemas dan dan terus tak bernyawa lagi.



jangan datang tsunami sudah la Zack...