03 August 2010

Jurnal Praktikum Minggu 5 (Fasa 2)

Alhamdulillah, dah genap sebulan kat SKSU. Tak ada masalah so far dan semuanya berjalan lancar. Enjoy je rasa bertugas kat sini. Rasa malas pula nak balik maktab tu. Nanti konpem assignment dan project bersepah2.

----------------------------------------------

26/8/2010 (Isnin)
Isnin adalah hari perhimpunan mingguan ye. Itu adalah pengetahuan am bagi semua. Tak dak apa yang menarik. Subjek PK bagi minggu bertajuk Penyalahgunaan Bahan. Apa yang disentuh ialah panduan penggunaan ubat-ubatan dan bahaya racun. P&P kali ni pakai makmal komputer atas permintaan Cik Bell a.k.a. guru pembimbing yang dikasihi (bagi markah lebih sket ye). Ingatkan kelas akan berjalan dengan baik. Tapi masalah jugak pakai makmal komputer ni. Kerusi kat makmal kan jenis yang berpusing-pusing tu. So murid lebih cenderung nak berpusing-pusing dari dengar cikgu cakap kat depan. So penambaikan yang aku buat adalah suruh diorang duduk atas lantai mengadap slaid sebab dah pening aku tengok diorang berpusing-pusing.Hadoiii....

 Kerusi berpusing-pusing di makmal komputer
 27/8/2010 (Selasa)
Hari selasa ada raptai Persaraan Guru Besar, semua murid-murid terlibat. Dah siap inform En Jalal lagi pasal event ni. Kang tak psal dia datang nak observe. So kelas free la. Tapi kena melibatkan diri jugak tengok raptai ni. Sampai 2 kali ulang raptai.

Posing semacam

Yang diraikan Tuan Haji Azkiah b. Hj Nor (baju pengakap)
28/8/2010 (Rabu) 
Tibalah kemuncak sambutan Majlis Persaraan Guru Besar, Tuan Haji Azkiah B. Hj Nor. Macam-macam persembahan ada. Masa Guru Besar masuk sekolah diiring kompang. Lepas tu persembahan silat pulak. Setelah VIP mengambil tempat, ada ucapan-ucapan dari wakil guru, YDP PIBG, pegawai PPD dan yang diraikan Tuan Guru Besar. Pastu ada persembahan nasyid, choral speaking dan koir. Layan je. Yang penting tu disebelah petang ada high tea kat Hotel Concorde Shah Alam. Masuk parking kena bayar RM7 per entry. Mak ai. Tapi puas hati la makanan semua sedap-sedap. Paling bes mushroom soup dia. Perghhh! Mushroom soup yang terbaik aku penah makan. Pastu dapat pulak cabutan bertuah berupa sebuah seterika eletrik berjenama. Huhu. Nasib baik tak dapat frame gambar. Syukur la sebab dapat.

Bersama Arif dan Herwan

Mushroom soup yang sedap

Dapat cabutan bertuah
 29/8/2010 (Khamis)
Hari ini En Jalal datang. Tapi tak sempat observe aku sebab dia pegi observe si Aizat kat sekolah sebelah. Dia datang sekolah aku pon time dah abes kelas. So dia observe Arif je. Mood dia tak berapa baik aritu sampaikan si Arif kena tempias. Dia tak puas hati dengan perfomance Aizat yang buat PJ kaedah stesen. Kelas dia berterabur. Mana tak bersepah? Sampai 6 stesen murid-murid kena lalui. Cikgu pulak tak sempat nak pantau semua. Kalo aku buat 3 stesen pon aku tak yakin. Tambah-tambah murif Tahun 4 yang buat. Kalo Tahun 6 tu boleh harap jugak la. So mengamuk En Jalal aritu. Si Arif tak psal2 dapat borang PR1 kosong sebab dia tak mood nak isi. Pastu kena komen psal lesson plan yang tak detail. Lepas tu dia bebel kat Cik Bell kitorang pulak. Dengan PK sekali pon dia pegi jumpa. Sabau En Jalal....sabau..

30/8/2010 (Jumaat)
Dua hari lepas ada jamuan. Arini pon ada jamuan lagi. Gems la camni. Cik Bell mintak aku potong buah tembikai. Belasah je! Jamuan ni sempena Bacaam Yasin dan Tahlil untuk murid-murid Tahun 6 yang bakal menduduki peperiksaan UPSR nanti. Semua murid terlibat tapi Arif terpaksa buat kelas sebab En Jalal cakap nak datang. Siap siaga la.



----------------------------------------------

Weekend relax.. Yeah!
p/s: banyak gambar saya kan?tengkiu Kak Bell!

5 comments:

syafawani said...

sampai ati suh budak2 dok atas lantai..sejukk..

Mr.P said...

nnt kalo diorang duduk ats kerusi kang cikgunya yg pening..sapa nak jga mkn mnum cikgu kalo jatuh sakit?hehehe

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kalo cikgu yang jatub sakit. best ah budak-budak bleh cuti. hari-hari cuti sekola. ahaha. i loikkkeeee!!

mirachantek said...

encik, anda makan banyak2 sup cendawan tu nanti badan pun jadi macam cendawan. kembang semacam.



--mood : jeles--

Mr.P said...

0sh!Nz d' sen0r!ta:
cikgu sendri pon suka kalo dapat MC...wawawawawa

mieachantek:
kembang xpe..jusmate5 ada.haha