16 January 2010

Laptop??

Setelah 2 tahun menghabiskan duit untuk upgrade PC ke tahap petala langit ke-8
Sekarang tiba la masanya untuk merembat sebijik laptop
Memandangkan praktikal sudah hampir tiba tak lama lagi
Tadi pegi Low Yat jap cuci mata
So here's the candidates...

1st choice:
Dell Vostro 1088


Ini memang first choice la. Well-balanced. Core 2 Duo dengan ATI Mobility HD 4330 memang menambat jiwa la. Build quality and aftersale services dia pon bagus. Tapi sayangnya kat Low Yat tu ada 1 kedai ja jual laptop nih. Tu pon ada 10 unit ja -elaun!!cepat la masuk!!


2nd choice:
Acer Aspire 4740
 
Tak penah terpikir pon pasal laptop nih. Apa yang menambat hati ialah processor Intel Core i3 dia tuh.
Tambah pulak masih dalam belanjawan kerajaan beta. Walaupun tak dak graphic card, processor i3 dah dilengkapi dengan built in GPU. Dah nama pon processor i3 konfem RAM pon jenis DDR3. Lajuuuu!!!


3rd choice:
Asus K50AB

 

 Jangan katakan model, nak beli laptop brand Asus pon tak penah terpikir. Apa pon, ni hasil survey kat brader2 di lowyat untuk gaming laptop dalam lingkungan belanjawan beta. Ada ATI Mobility HD 4570. Agak cun la since graphic card dia RAM jenis GDDR3. Skrin pon 15.4", luas pemandangan. Tapi tak berani nak amek lagi, only as a last resort. Walaupun hasil teknologi IBM, tapi reliability dia masih meragukan.


Ada la sorang member ni cakap,
  
          "Apsal tak beli Alienware yang ada SLI tu ja?"

Tak pasal2 nanti aku bogelkan mamat tu kat tengah2 Jalan Bukit Bintang. Haha! Cakap pakai otak, bukan pakai hembus.
Apa pon tunggu elaun..
Cheers!!

8 comments:

mirachantek said...

oi kerajaan korea. niat asal nak beli laptop ni pun utk mobility kan, yang mengarut sampai asus tu pesal,.
haih,
dulu si Akem nak beli Asus, pasal game jer, maunye beta tak sound. haha.
dell tu okey la.

Mr.P said...

kalo niat mobility bek psg PC atas troli tesco ja..hehe
alang2 spend duit 2 3 billion, bek cari yg ada spec tinggi n value dgn duit yg bakal dilaburkan oleh kerajaan beta..huhu

syafawani said...

ish3...manyak pilihan sungguh aih..
sakan no..amek yang 1st keh!hee

syafawani said...

nnt buleh la pinjam kan..hak3

Anonymous said...

kerajaan xopen tender utk msi ke..hehe...cian kt msi 2..berapa bnyk nk melabur ni...dlm 1600 dpt x

Anonymous said...

pali.aku pun nk satu....dlm 1600-1700 je bajet

Mr.P said...

syafawani:
tu la..yg 1st tu mmg dalam hati dh..cinta pndang pertama la ktakan..haha

Anonymous:
aku tau ni mesti am..xabes2 dgn msi..huhu

syafawani said...

haih..cinta pandang pertama nampak?? *wat mata blink2