18 April 2010

Jurnal Praktikum Minggu 4

Sory la lambat sket nak publish jurnal ni. Tengah sedap main Assassin Creed 2 sampai lupa Isnin ni ada paper. Minggu ni adalah minggu terakhir praktikum bagi semester ni. Rasa cam tak sabar2 nak abes praktikum. Minggu ni kami cikgu2 praktikum menghabiskan projek2 yang pihak sekolah minta kami buat. Antaranya bereskan mural, line court takraw dan renovate stor sukan.

-----------------------------------------------------------------

12/04/2010 (Isnin)
Hari ni tak dak apa sangat. Aku pon tak dak kelas. So bereskan stor sukan. Susun balik barang2 bagi kemas.  Lepas tu keluar dengan Jiji pegi beli masking tape nak bikin line takraw esok. Dan hari ni aku ambil kelas Jiji  kejap iaitu 5 Berlian sebab Cik Wanie kita mintak tolong buat soalan kaji selidik.

13/04/2010 (Selasa)
Hari ni penuh musibah sket. 14 orang cikgu MC arini. So ramai cikgu2 kena take over kelas sampai 1 hari. Aku plak dapat 2 kelas relief. Sebelum masuk kelas relief semua cikgu2 praktikum buat line takraw. Pakai cat jalan tu. Mural yang kitorang buat dengan rasminya siap sepenuhnya. Walaupun tak cantik, janji kemas. 

 Mural yang boleh tahan cantiknya

14/04/2010 (Rabu)
Hari ini buat line takraw lagi. Memang hitam.Tengah-tengah panas buat benda tu. Tapi aku tetap maintain tak hitam tanpa sebarang sun block atau whitening. Jangan jeles ye. Dah siap part tu kitorang bikin stor sukan pulak. Kali ni tambah2 sket apa yang patot. Petang ada gerko pulak. Aku tak dapat nak pegi. Cuaca tak berapa elok sejak kebelakangan ni.

 Saudara Rohaz sedang tekun memotong kayu

15/04/2010 (Khamis)
Hari ni aku ada kelas dengan 4 Emas. Tibalah waktu yang ditunggu2. Minggu lepas diorang tak dengar cakap aku masa kena observe dengan En Zul, so minggu ni aku tibai diorang sket. Aku buat fitness kat diorang. Aku umpan dengan cakap nak main bola - feveret diorang. Tapi sebelum tu aku buat fitness dulu. Aku buat lari ulang alik dan gradient. Kena 3 4 set. Memang sorang2 dah nak berbuih mulut. Tapi bagus jugak untuk stamina diorang. Last skali bagi je la main bola. Tu pon diorang dah tak bermaya. Dekat2 sekolah dah nak abes aku jumpa Cikgu Zura selaku guru penasihat TKRS. Dia mintak aku ajaar dia ikatan2 tali ni. So aku sempat ajar 'clove hitch' dan 'bowline'. Siap record pakai Digicam lagi tu. Sebelum balik siapkan stor sukan dan akhirnya siap.


Antara alatan yang dikemas kini

16/04/2010 (Jumaat)
Hari ni merupakan hari terakhir. Tiba2 plak En Zul datang nak observe. Kelam kabut kitorang. Dah la sekor2 tak tulis lesson plan. So ajar la pape yang patot sebab En Zul pentingkan pengurusan dan kawalan kelas daripada lesson plan ni. Dan hari terakhir ni jugak cikgu2 buat jamuan kat bilik guru. Memang banyak makanan. Lauk ayam saja sampai 3 jenis. Belum masuk dessert tu. Melambak2 kek dan agar2. Lepas jamuan aku jumpa Cikgu Zura lagi sambung ajar ikatan. Aku ajar ikatan 'figure of 8' dan ikatan pencuri. Lepas tu menyembang ja lama. Dia memang seorang yang peramah. Lepas aku jumpa Cikgu Sudina selaku guru pembimbing untuk mintak dia sign dokumen yang perlu untuk report kitorang dan last skali jumpa PK 1 untuk disahkan. Sebelum balik kitorang dapat souvenir dari pihak sekolah.

 Dapat hadiah dari Cikgu Rosli..yeay!!

-----------------------------------------------------------------

Ramai cikgu2 harap kami datang untuk praktikum kat sana lagi. Insyaallah kalau dapat sebab bukan kami tentukan tempat praktikum kitorang. So far sekolah SKTSBI memang terbaik. Cikgu2 semua peramah, murid2 nakal tu biasa la, yang penting memang diorang dapat bagi kerjasama dan environment pon terbaik. Apa pon, aku akan merindui SKTSBI.

4 comments:

syafawani said...

windu skolah ja?

mirachantek said...

pali mengemas???
haaa eloklah tu, meh la datang umah mira tolong spring cleaning. ade banyak kain yang ma nak buang tapi setelah disuggest kami decide nak kasi kat umah kebajikan. sebab baru2 lagi.......... hah, mulia tak? heheh

(jangan bongkak yem nanti betul2 hitam merangkak cari whitening : ) huahuahua)

Mr.P said...

syafawani:
macam2 saye rindu tau....

mirachantek:
kalo agak umah mira da tahap macam stor boley la ye..rm100 sejam
owh btw..kulit saye mmg susah nak itam ye.

mirachantek said...

lebih dari stor. dah macam tongkang sbb asik beli baru tapi tak buang yg lama. : ) gudang kain pun ada jugak.